Overgangsalder

Har du problemer i overgangsalder kan vi hjelpe deg å lindre plagene
Gynekologen kan som oftest stadfeste at du er i overgangsalder, gjennom samtale, undersøkelse og prøver. Det kan være vanskelig å snakke med fastlegen sin om dette og mange velger derfor å gå til en spesialist. Dersom du har uregelmessige blødninger er det viktig å utelukke at det ikke er noe annet som er galt.
Hos Sentrum Gynekologi møter du gynekolog Stig Pedersen, som har god kompetanse og lang erfaring.
Vi kan veilede og hjelpe deg å lindre symptomer og plager relatert til overgangsalderen. Sammen med gynekolog får du også informasjon og råd i forhold til bruk eventuell behandling med hormoner,- fordeler og ulemper og knyttet til slik behandling.
Hos de fleste kvinner inntreffer overgangsalderen (menopause) mellom perioden 45 og 55 år. Gjennomsnittsalder er 51 år. Her er det store individuelle forskjeller. Pr definisjon er du i overgangsalderen hvis du er mellom 45 og 55 år og menstruasjonene har vært fraværende i mer enn 6 mnd.
Dersom kvinnen slutter å menstruere før fylte 40 år, definerer legen dette som tidlig overgangsalder. Ved tidlig overgangsalder anbefaler vi østrogensubstitusjon fram til 50 år. Vi kan ta en blodprøve (FSH) for å stadfeste dette. Noen kvinner har ingen plager i denne perioden, men de aller fleste får noen symptomer og plager.
De mest vanligste symptomene er:
- Hetetokter
- Svetting
- Blødningsforstyrrelser
- Forstyrrelser i slimhinnene
- Psykiske forandringer
- Søvnforstyrrelser
BESTILL TIME
Det er store variasjoner for hvordan kvinner erfarer overgangsalderen!
Hvordan komme seg igjennom overgangsalderen?
Det er store variasjoner for hvordan kvinner erfarer overgangsalderen. Du behøver ikke ha problemer i det hele tatt eller du kan oppleve plager som går på livskvaliteten løs. Du kan altså oppleve perioden som et positiv steg hvor du beveger deg over til neste livsfase eller du kan føle deg tung, deprimert og engstelig over kroppsendringene. Det er viktig at du tar vare på helsen din, så søk råd hos fagfolk som kan hjelpe deg med å lette på dine vansker.
Generelle råd du selv kan bidra med for å gjøre overgangsalderen lettere er blant annet:
- Spise balansert og sundt
- Holde vekten
- Ha et moderat alkoholforbruk
- Ikke røyk
- Trene regelmessig
Du kan lese mere om temaet overgangsalder på Helsedirektoratets sider: Aktivitetshåndboken og på Helse Norges sider.
